Richard Smokers

Richard Smokers

Richard Smokers

Wat is jouw relatie met de BuytenHoutTafel?
Vanaf het eerste begin ben ik betrokken geweest bij de oprichting van de BuytenHoutTafel. En ik was lid van het kernteam dat de ontwikkeling van de gebiedsvisie voor Buytenhout-West heeft geleid en van het redactieteam voor het visiedocument. Nu ben ik lid van het kleinere kernteam dat de BuytenHoutTafel als participatieplatform voor ontwikkelingen in het gebied wil voortzetten.

Wat is jouw rol binnen het kernteam van de BuytenHoutTafel?
Samen met de andere leden probeer ik de geest van de gebiedsvisie levend te houden. We houden de ontwikkelingen in en rond Buytenhout-West in de gaten, we onderhouden contact met veel partijen. En bepalen welke vraagstukken zich lenen voor het organiseren van een tafelbijeenkomst. Als voorzitter van een lokale natuurvereniging heeft daarbij natuur vanzelfsprekend mijn bijzondere aandacht. Die tafelbijeenkomsten bereiden we voor in nauwe samenwerking met bij het onderwerp betrokken belanghebbenden.

Waarom ben je zo betrokken bij de BuytenHoutTafel?
Ik ben geboren en getogen in Eindhoven en via omzwervingen langs Nijmegen en Amsterdam in 1996 in Pijnacker beland. Tot mijn grote verbazing bleek er in het drukste deel van Nederland heel veel natuur te beleven. Ik heb vanaf mijn jonge jaren grote interesse in natuur gehad, maar ben er eigenlijk pas hier in Pijnacker en omgeving echt actief iets mee gaan doen. Ik inventariseer broedvogels in de Ackerdijkse Plassen en ben inmiddels al weer een aantal jaren voorzitter van de vereniging voor Natuur- en Milieubescherming Pijnacker (www.nmpijnacker.nl).

Er is hier in de buurt in de afgelopen decennia veel natuur verdwenen, maar nog steeds is Pijnacker-Nootdorp op de kaart van Zuid-Holland goed te herkennen aan de cirkel van groene gebieden er om heen. Het gebied Buytenhout-West is daar een heel belangrijk onderdeel van. Ik wil me graag inzetten om dit waardevolle gebied voor de lange termijn te behouden en versterken, met oog voor natuur én de belangen van recreatie en lokale economie. In het dagelijks leven houd ik me bij TNO in Den Haag bezig met onderzoek en advisering op het gebied van duurzame mobiliteit. Naast natuur is duurzaamheid dus één van mijn andere passies, die ook goed van pas komt bij de BuytenHoutTafel.

Wat is jouw favoriete plekje binnen het gebied van de BuytenHoutTafel?
Dat is het punt waar het Virulypad uitkomt op de Noordeindseweg. Kijk je daar om je heen dan zie je hoeveel variatie aan landschappen dit gebied rijk is. Je ziet het oude dorpsgezicht van Klein Delfgauw, de polders met grazend vee, een plas-drasgebied waar het in voor- en najaar miegelt van de weide- en watervogels, en veel bos. En natuurlijk mensen die daar van genieten. 

error: Content is protected !!