Column Jesse Lodder #4

Column Jesse Lodder #4

Column Jesse Lodder #4

Het verbinden van al die expertises

Beste BuytenHouter,

Vorige keer heb ik gedeeld hoe andere participatietafels in Nederland werken. Een mooi onderwerp kwam naar voren. Het is belangrijk te weten waar jouw kennis ligt. Het gebied is als een kind voor de gemeente. Ik ga hier geen discussie aan of zij goede ouders zijn, maar zij hebben wel een overzicht van alle elementen die te maken hebben met het gebied. Uiteindelijk zijn zij die beslissen wat er gaat veranderen. De meeste mensen hebben zelf kinderen. Er zijn genoeg mensen die jouw kind meemaken in een omgeving of op een moment dat jij dat niet doet. Al deze mensen kunnen in bepaalde hoeveelheden jou helpen om het kind de beste zorg te geven die hij of zij verdient.

Uiteindelijk bepaal jij als ouder wat je wel en niet aanneemt of veranderd. Het zou vervelend zijn als andere mensen, bijvoorbeeld de onderwijzeres, ineens jouw kind gaat verplichten om 7 uur naar bed te gaan. Misschien heeft het kind wel voetbaltraining in de avond. De onderwijzeres kan als reden uitleggen dat jouw kind op school slecht presteert. Nu is de ouder in staat om iets met deze informatie te doen. De ouder kan bijvoorbeeld de onderwijzeres handvatten geven om het kind meer te motiveren in de klas of de ouder kan thuis kijken wat er kan veranderen.

Dit is heel beknopt wat ik probeer uit te leggen. In het gebied ben jij de onderwijzeres die probeert te vertellen dat er iets niet goed gaat en zijn dus de rollen omgedraaid. In een ideale situatie zou er een constante uitwisseling zijn van inzichten zodat zowel de burger als de gemeente weet er gebeurt in het gebied. Dit is misschien nog te ver. De gemeente kan daarentegen al wel beginnen de burger serieus te nemen en een handreiking te doen. Maar een weg zoeken zonder de gemeente is in mijn opinie niet de oplossing. Beide partijen zijn belangrijk om het gebied op verschillende schalen te beschermen. 

Jesse

 

Lees hier de eerdere columns van Jesse: 

Column #1: Even voorstellen
Column #2: De Buytenhouttafel is een onderzoek waard
Column #3: Andere participatietafels in Nederland

Reacties zijn gesloten.
error: Content is protected !!