Column Jesse Lodder #3

Column Jesse Lodder #3

Column Jesse Lodder #3

Andere participatietafels in Nederland

Beste BuytenHouter,

Deze keer zal ik wat meer toelichten over wat ik heb gevonden in mijn onderzoek naar initiatieven die lijken op de BuytenHoutTafel. Hierbij gebruik ik mijn diepere analyse op de “Tafel van Makkum” en “Coehoorn Centraal” om wat inzichten te presenteren.

Hoewel ik de vorige keer zei dat er niet één manier is om participatie uit te voeren, betekent dat niet dat er geen trends te vinden zijn. De belangrijkste punten, die voor mij uit mijn onderzoek zijn gekomen, hebben vooral te maken met de intentie die er getoond wordt. Dit uit zich bijvoorbeeld in het uitvoeren van kleine projecten, die toevoegen aan het grotere geheel van wat de burger graag wil. Hierbij laat de gemeente of andere instantie zien dat ze bereid zijn om de burgers serieus te nemen. Een paar voorbeelden hiervan zijn het leveren van speeltoestellen voor een burgerinitiatief om een speeltuin te vernieuwen (Tafel van Makkum) of verlichting in de regelgeving voor ondernemers die graag een wijk willen opknappen met duurzame idealen en bedrijven (Coehoorn Centraal).

Een tweede punt is duidelijkheid over de onderwerpen waar de burger invloed op kan hebben. Bij de “Tafel van Makkum” moeten burgers zelf financiën zoeken voor hun initiatief. Dit was duidelijk aangegeven vanaf het begin en dat werkt motiverend. Dit kan ervoor zorgen dat iedereen weet welke hulp hij of zij mag verwachten van de andere partijen. Negeren van dit vraagstuk kan leiden tot vragen, zoals: Welke intentie is er eigenlijk in onze samenwerking? En word ik als burger wel gewaardeerd? Die twijfel is wat we natuurlijk niet willen bereiken. Veel mensen zetten tijd in van hun “normale” leven en dan zou het fijn zijn om te weten wat er met die energie wordt gedaan.

Ten derde is het belangrijk dat er een goede organisatie aanwezig is die helpt met de details. Dit klinkt misschien controversieel, maar de BuytenHoutTafel kan, in mijn opinie, in zijn eentje niet zoveel bereiken. Hiermee bedoel ik dat zonder experts en bewindslieden er geen verandering komt. De burger kan creatief en meedenkend worden ingezet, maar verschillende initiatieven hebben mij laten zien dat veranderingen teweegbrengen veel energie en inzicht vraagt. Dit is niet iets wat iedereen heeft en het is vooral niet iets wat iedereen hoeft te hebben. Als de BuytenHoutTafel wil doorgroeien zullen andere partijen zoals de gemeente en bedrijven meer betrokken moeten raken met de energie die in de mensen zit. 

Dit laatste klinkt nogal pessimistisch, maar dat is het niet. De BuytenHoutTafel kan veel bereiken, vooral naar de omwonenden van dit gebied. Experts zijn ook belangrijk, maar het goed is om vragen te kunnen stellen bij conclusies of ideeën van experts en autoriteiten. De volgende keer vertel ik meer over het verbinden van die expertises.

Jesse

Lees hier de eerdere columns van Jesse:
Column #1: Even voorstellen
Column #2: De Buytenhouttafel is een onderzoek waard

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Content is protected !!