Column Jesse Lodder #2

Column Jesse Lodder #2

Column Jesse Lodder #2

De Buytenhouttafel is een onderzoek waard

Beste BuytenHouter,

Vorige keer heb ik mezelf voorgesteld. Heb je het gemist? Lees het hier terug. De aankomende periode neem ik jullie mee in mijn eerste duik in burgerparticipatie in Nederland.

In de afgelopen maanden heb ik gezocht naar voorbeelden van vergelijkbare tafels in Nederland. Tafels die proberen om mensen bij elkaar te brengen, mensen te stimuleren om te zien hoe de toekomst eruit kan zien, die nieuwe vormen van burgerparticipatie uitproberen. Het is makkelijk voor organisaties, gemeentes of bedrijven om voor een gebied plannen te maken die er economisch goed uitzien. Zij hoeven er namelijk niet te wonen, en als er iets misgaat zijn de koffers snel gepakt.

Hoewel velen participatie positief benaderen, zijn participatie en duurzaamheid ook een beetje de modewoorden geworden van de 21ste eeuw. Dit zien we ook nu, in deze coronatijd, is het makkelijk om te zeggen dat we er samen moeten staan. Maar als straks alles weer op rolletjes loopt, wordt er dan nog aandacht gegeven aan de zorgen van de burger? Economisch gezien is de Nederlandse natuur niet erg belangrijk. Net zoals bij de zorg is het makkelijk om er steeds wat stukjes af te knabbelen. Maar pas als zich een crisis voordoet, worden we ineens met onze neus op de feiten gedrukt. Laten we bij deze problemen juist van tevoren actief zijn. Want je weet; “voorkomen is beter dan genezen”.

In mijn onderzoek heb ik gekeken naar veel verschillende initiatieven die op een bepaalde manier lijken op de BuytenHoutTafel. Hierin heb ik gezien dat veel organisaties en gemeenten participatie als een manier zien om maar mensen mee te nemen in hun plannen. Het is makkelijk om te zeggen “We nemen het mee in onze discussie die we achter gesloten deuren zullen hebben”. Of misschien nog wel belangrijker door veel meningen te verzamelen zullen er altijd wel ideeën tussen zitten die overeenkomen met de al bestaande plannen. Via zulke wegen is het makkelijk om de tijd en energie van de burger aan de kant te schuiven.

Deze kritiek betekent niet dat participatie één juiste vorm heeft. Ik heb verschillende succesvolle voorbeelden gevonden van participatie die zowel vanaf de burger als vanuit de gemeente gestart zijn. Deze twee voorbeelden zijn de “Tafel van Makkum” en de “Coehoorn Centraal”. De lessen die ik hieruit geleerd heb, ga ik volgende week beschrijven.

In deze blog zal ik de komende maanden vaker inzichten plaatsen die ik heb gedaan in het gebied. Hopelijk kunnen jullie als bewoners van het gebied iets leren van mijn proces terwijl ik probeer uit te vogelen wat BuytenHout zo speciaal maakt.

Jesse

Reacties zijn gesloten.
error: Content is protected !!