Terugblik Park(ing) Day

Terugblik Park(ing) Day

Terugblik Park(ing) Day Delft

De derde vrijdag van september staat wereldwijd in het kader van Park(ing) day. Parkeerplaatsen worden omgetoverd tot van alles en nog wat, vooral groene oases en ontmoetingsplekken. Een uitgelezen mogelijkheid om aan onze ‘echte’ Buytenhouttafel te praten over verkeer en parkeren rondom de Delftse hout. 

Wat hebben Parking Day, en de visie met kernwaarden die we met z’n allen voor Buytenhout hebben gemaakt met elkaar te maken? Op het eerste gezicht heel veel. Nu de parkeerplaatsen P3-P7 gesloten zijn geweest vanwege Corona, zien we ze langzaam groener en soortenrijker worden, stiller ook. Ze worden langzaam meer onderdeel van het “Land in de Stad” dat we voor ogen hebben, ze worden meer voor iedereen, in plaats van alleen voor auto’s. En met een beetje goede wil kun je er nieuwe ontmoetingsplekken bij voorstellen met af en toe een kunst- of muziekroute of ander cultureel bijzonders.  

Park(ing) Day Delft is georganiseerd door de klimaatcoalitie Delft en wij hebben jullie de mogelijkheid gegeven om met elkaar in gesprek te gaan en met elkaar ideeën te delen over het omgaan met verkeer en parkeren in het gebied. Aan tafel kwamen een aantal bekende Buytenhouters en vooral veel bezoekers die spontaan ‘aan tafel’ kwamen. Buytenhouters willen om verschillende redenen iets met dit onderwerp, maar simpel is het niet. De grootste uitdaging lijkt het risico van verplaatsing van verkeer- en parkeerdruk. Niets nieuws! Toch zijn er voor dit gebied ideeën genoeg: het weren van verkeer in weekenden (veel sporters komen met de auto naar het gebied!), de sportring die nu leeg staat omturnen in een plek voor parkeren, de gebieden die nu ook al verhard zijn aan de randen van het gebied inrichten als een soort transferiums (met de step verder?), 30 km per uur waar nu te hard gereden wordt? Maar hoe blijft het gebied toegankelijk voor iedereen? “Omdat we het iedereen gunnen zo’n fijne plek te hebben voor ontspanning of activiteiten”, zei een bezoeker bevlogen, “de bestaande parkeerplaatsen zorgden er vóórdat ze gesloten werden juist voor dat iedereen toegang had”.

Naast de mensen die aan tafel zijn geweest, hebben een aantal Buytenhouters een reactie via de mail gegeven. Het laatste woord is er nog niet over gezegd, zoveel is duidelijk. Binnenkort krijgt de Noordeindseweg in het Delftse Hout een opknapbeurt en dit wordt meteen een 30 km zone. Echter had het volgens sommige Buytenhouters liever een fietsstraat kunnen worden, zodat je de fietser naar de buitenring verplaatst. Het zou toch mooi zijn als de Buytenhouters in de toekomst eerder bij dit soort plannen betrokken kunnen worden, zodat we na het maken van de visie ook écht samen bijdragen aan de realisatie daarvan. Kortom, er is voldoende inspiratie, kennis en expertise in het gebied. Kijk bijvoorbeeld nog eens naar het filmpje dat studenten van Wageningen Universiteit maakten over hun spraakmakend ontwerp voor de Korftlaan. We moeten dat vaker doen, gewoon met de tafel op een parkeerplaats gaan staan.

Hoe nu verder? Park(ing) Day was op meerdere parkeerplaatsen in Delft en de klimaatcoalitie Delft kijkt nu wat zij kunnen doen met de opgehaalde informatie. Ons voorstel is om de opgehaalde informatie aan de gemeente Delft te overhandigen.

Lees hier alle opgehaalde informatie die jullie hebben gegeven. We houden jullie op de hoogte!

 

Reacties zijn gesloten.
error: Content is protected !!