Inspiratie boeren

Inspiratie boeren

Inspiratie boeren

Op bezoek bij Hoeve Waterrijk en boerderij de Eenzaamheid

Erken dat er nog vele stappen nodig zijn. Dat je toewerkt naar verbetering en dat je monitort naar het effect van dat wat je deed. Waarin alles wat je doet, een leerproces is. Waar je in staat bent je plan te volgen en te wijzigen als dat nodig is omdat de natuur daarom vraagt. De rol van de boer verandert. Je produceert niet meer alleen voedsel. Het vraagt om samenwerking met het landschap. Net als dat het vroeger was. Daar zorgde de boer ook al voor het landschap. Dit is een kleine greep uit de ervaringen die we hebben opgedaan bij de twee boeren op de Kaag. We gingen op bezoek bij boeren die letterlijk de schouders eronder steken. Die de complexiteit als uitdaging zien.

Boerderij Hoeve waterrijk doet dat juist door focus op één product te leggen. Op Hoeve Waterrijk wordt door familie Van der Poel al drie generaties lang kaas gemaakt. Met liefde en geduld. Op de ambachtelijke, traditionele manier.  Het gezin van Hugo en Marije woont nu op de boerderij met hun kinderen Anna, Menno en Lucas. Hoeve waterrijk staat op een 70 ha groot eiland temidden van de Kagerplassen. Traditie getrouw gaat het transport met de roeiboot, maar tegenwoordig ook veel per veerpont. Het kaasmaken zelf gebeurt nog volledig op de traditionele manier. Volgens het oude, beproefde recept en de oude, beproefde methode, met de originele houten vaten en linnen doeken. Een prachtig proces, vindt Marije. Hoe iedere ochtend in drie uur tijd vloeibare, volle melk stolt tot volle, ronde kazen. Die broederlijk naast elkaar drijven in hun pekelbad. En daarna alle tijd en ruimte krijgen om te rijpen: tot volle wasdom te komen. Daarbij dagelijks een handje geholpen door mensenhanden. Die ze zorgvuldig, bijna teder omdraaien. Minimaal twee jaar lang. Haar passie is overduidelijk te zien en zelf noemt ze het een levenswijze.  

Boer Joost van Schie zoekt het breder op… ‘Een boerderij op een eiland, met koeien, kaas en een droom: Een regeneratief polderlandschap. Al 5 generaties lang maakt de familie kaas op een eiland vlakbij Leiden. 6e generatie Joost onderzoekt samen met zijn ouders Jan en Roos de relatie tussen koeien, kaas en klimaat. Kunnen die wél duurzaam samengaan? Boerderij ‘De  Eenzaamheid’ is een onderzoeksbodem voor regeneratieve methodieken. Hij laat ons zien hoe hij experimenteert met een groentetuin en een kruidenland. Hij wil dat meerdere producten bijdragen aan het grotere plaatje. Hij is jong, ontzettend gedreven, innovatief en creatief!

Neem een kijkje op de website van Hoeve Waterijk en boerderij de Eenzaamheid en laat je inspireren!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Content is protected !!