Buytengeluiden door Richard Smokers

Buytengeluiden door Richard Smokers

Buytengeluiden door Richard Smokers

In de rubriek Buytengeluiden delen Buytenhouters hun verhaal. 

De vierde golf

Toen de 2e golf van de coronapandemie zich aandiende kwam ik op internet deze cartoon tegen. Hij maakt pijnlijk duidelijk dat we als mensheid vooral heel goed zijn in het focussen op problemen in het hier en nu. En onze ogen sluiten voor de gevolgen van ons handelen op langere termijn. In maart en april maakten we ons nog enigszins zorgen over de economische recessie die onvermijdelijk gaat volgen op de maatregelen die we moeten nemen om het virus te beteugelen. Nu lijkt het in de talkshows alleen nog maar te gaan over coronamoeheid en of we met Kerst wel met de hele familie aan tafel kunnen. Maar voor de pandemie waren we toch al met een veel groter probleem bezig? De klimaatcrisis, was het niet? Die het gevolg is van hoe we de afgelopen anderhalve eeuw omgegaan zijn met energie. Iets waar we de afgelopen 30 jaar gewoon stug mee doorgingen, ondanks dat de wetenschap het probleem onomstotelijk had aangetoond. En we begonnen pas net een beetje te beseffen welke dramatische lange-termijn gevolgen onze landbouwmethoden en onze groeiende honger naar ruimte en grondstoffen hebben op biodiversiteit. Die problemen gaan er allebei gewoon nog zijn als we, hopelijk snel, het coronavirus onder controle hebben. En het zou heel jammer zijn als de economische rekening van het oplossen van de coronacrisis het aanpakken van die twee veel grotere crises op de lange baan gaat schuiven.

Met betrekking tot de klimaatcrisis begint dit besef door te dringen. Nationale overheden, gesteund door de Europese Green Deal van Commissaris Frans Timmermans, beginnen te snappen dat we nu niet de oude economie moeten redden, maar ons geld moeten inzetten op de nieuwe, duurzame economie. Onszelf de crisis uit innoveren, heet dat. Voor biodiversiteit hebben we zo’n plan nog niet. Dat wil zeggen, niet in het groot. Want op kleine schaal bestaat dat plan al wel: De in 2018/19 aan de BuytenHoutTafel ontwikkelde gebiedsvisie voor Buytenhout-West. Toen we met zo’n 150 deelnemers, met heel verschillende achtergronden, interesses en voorkeuren, nadachten over wat het gebied Buytenhout-West zo bijzonder maakt, kwam biodiversiteit als vanzelf bovendrijven. Niet alleen als één van de 6 belangrijke kernwaarden voor het gebied. Maar juist als de meest kwetsbare waarde, die de meeste bescherming behoeft. Omdat de recreatieve en andere “gebruikswaarden” van het gebied gebaseerd zijn op de ecologische waarde van het gebied. En omdat een robuuste ecologie voorwaarde is om de toenemende druk op het gebied, van onder andere recreatie maar ook klimaatverandering, het hoofd te kunnen bieden.

En dan blijkt die vierde golf, ineens niet zo abstract en lange termijn. Maar een uitdaging waar we gewoon in het hier en nu mee aan de slag kunnen. En die ook meteen zichtbaar resultaat kan opleveren. In de vorm van een nog mooier, groener, en daarmee toekomstbestendig Buytenhout-West.

Richard Smokers, december 2020

Reacties zijn gesloten.
error: Content is protected !!